Въпросите за хляба, които вълнуват

И отговорите им от специалисти

Въпросите за хляба, които вълнуват

За съставките на нашите хлябове

Има ли консерванти, овкусители и оцветители в хляба?

Не. Всички наши хлябове се приготвят изцяло с натурални съставки - без консерванти; без овкусители и оцветители; без хидрогенирани мазнини; без Е-номера.  Поради липсата на консерванти, срокът на годност на нашите хлябове е кратък - от 3 до 5 дни в зависимост от вида им. Транспортираме хляба от мястото му на производство до търговската мрежа ежедневно, за да се насладите на пресен хляб всеки ден. 

Използвате ли жива закваска?

Да. Живата закваска е неизменна част от всеки наш хляб. Пренесли сме древната технология за заквасване в модерна среда, но сме запазили напълно принципа да използваме само брашно и вода. Това е! Сместа се нуждае от 24 часа, за да се преобрази в течна закваска и да бъде готова да даде живот на всеки наш хляб. 

Какво брашно използвате?

Комбинираме различни сортове пшеница, за да създадем идеалния микс от зърна. Смиламе необходимото количество от четирите основни вида брашно - бяло, типово, Добруджа и пълнозърнесто и сме готови да приготвим  хляб. 
Проследявайки брашното, което използваме от нивата, през мелницата и чак до фурната, можем да гарантираме оптималното и постоянно качество на нашите хлябове.
 

Използвате ли ГМО пшеница?

Не. Вносът на ГМО пшеница в България е забранен. Ние използваме висококачествена българска пшеница за всички наши хлябове. 

За хранителните стойности

Какво означава пълнозърнест хляб?

Когато избирате пълнозърнест хляб, уверете се, че първата съставка в съдържанието им, е именно пълнозърнестото брашно. Най-важното, за да приготвим пълнозърнесто брашно е запазването на всички компоненти на зърното при смилането му. Така то съдържа хранителните вещества в естествените пропорции на зърното, което го прави максимално натурален продукт. Нашите хлябове от серия "Живена" се приготвят от 100% пълнозърнести брашна от пшеница, ръж или лимец. Всички хлябове от серията "Живена", можете да видите тук.

Подходящи ли са хлябовете на "Симид" за вегани и вегетарианци?

Да. Всички наши хлябове са приготвени с натурални растителни съставки. Растителните източници на протеини в хлябовете ни от серията "Живена" допринасят за балансираното меню на хора, които не консумират храни от животински произход. 

Има ли фибри в хляба?

Всеки хляб съдържа фибри. Количеството на фибрите е по-високо в пълнозърнестите хлябове и в хлябовете с добавени зърна и семена. В две филийки от хлябовете ни "Живена" се съдържат около 6 г фибри или около 25% от препоръчителния дневен прием на влакнини (25 г). Препоръчително е да се консумират повече храни, съдържащи фибри, за здравословно и балансирано меню. 

Защо стойността на мазнините е по-висока в хлябовете с ядки и семена?

Стойността на мазнините е по-висока, защото ядките и семената са естествени източници на мазнини. Добрата новина е, че съдържат полезните за организма ненаситени мазнини, както и фибри и разнообразни витамини и минерали. 

Други

Какво означава "Clean Label" (Чист етикет)?

Чист етикет е нашият стандарт за качество. Виждайки символът "Clean label" върху опаковката, можете да сте сигурни, че хлябът е приготвен изцяло с натурални съставки и е без консерванти; без овкусители и оцветители; без хидрогенирани мазнини; без Е-номера. 
Чистият етикет отразява философията ни да приготвяме хляб с автентичен български вкус, по автентични рецепти и с най-качествените продукти. 
 

Какви видове хлябове предлага Симид?

Приготвяме хляб за всеки вкус. Непрекъснато създаваме нови рецепти, за да отговорим на променящите се предпочитания на клиентите ни, като запазваме автентичния вкус и безкомпромисното качество на хляба. 
Разделили сме хлябовете, които приготвяме в шест основни категории:

Серия "Живена" - хлябове от 100% пълнозърнести брашна с добавени разнообразни цели ядки и семена. Здравословно удоволствие, на което да се насладите . 

Тостерни хлябове - тостерните ни хлябове, както и името им подсказва, са създадени за отлични сандвичи в тостер, но са също толкова вкусни и без да са препечени. Можете да избирате между бял, типов, ръжен и пълнозърнест тостерен хляб.

Серия "Селски хляб" - хлябове, приготвени по традиционни рецепти, запазващи вековните традиции. Всички хлябове от тази серия се отличават с хрупкава коричка и кадифена среда. 

Серия "Специални" - хлябовете от тази серия съдържат перфектната комбинация от различни видове пшенични брашна, която  гарантира едновременно неустоим вкус, пухкава среда и максимални здравословни ползи.  Характерната им поръска от разнообразни зърна и семена е финалният щрих, който ги превръща  в любими хлябове за малки и големи. 
Серия "Утвърден стандарт" - в тази серия влизат всички хлябове, които са неизменна част от трапезата на българите - хлябове с хранителните качества, от които се нуждаете и с вкуса, който обичате. Без компромиси в качеството. 

Серия “Класик” - познатите на всички класически хлябове, приготвени с жива закваска и селектирана българска пшеница - бял хляб, типов хляб, хляб “Добруджа”. 

Нашите хлябове

Живена

Живена

Специални

Специални

Селски

Селски

Утвърден стандарт

Утвърден стандарт

Класик

Класик

Тостерни

Тостерни

От какво правим хляба?
От какво правим хляба?

От какво правим хляба?

За истински хляб са нужни само 5 съставки. Така е било векове. Такива са и нашите хлябове.

Виж повече

Приемам /terms Политика за бисквитки Ние използваме бисквитки "cookies", за да разберем как използвате нашия уебсайт и да подобрим ефективността му. Използвайки този уебсайт Вие се съгласявате с нашата