Доктор Татяна Матева разказва за кето храненето

Д-р Матева е завършила медицина през 1997 г в МУ-Плевен. Тя има придобити две специалности: по обща медицина и по Хранене и диететика към МУ-Варна. В момента работи като ОПЛ в гр.Русе, допълнително практикува втората си специалност като лекар-диетолог, а също така е задочен докторант към МУ-Варна. От 4 години е в екипа на НА “Практическа диететика и интегративна медицина“. Д-р Матева споделя с гордост за организирания от тях, с огромната подкрепа на МУ-Варна, за 3-а поредна година, Симпозиум „Български диетологични дни“ в гр.Варна. Разговаряме с нея за Кето храненето като цяло и дали то може да повлияе благоприятно заболявания като остеопороза и хиперурикемия.
Остеопорозата е заболяване, при което костите стават крехки и лесно чупливи поради загуба на костна маса и намалена плътност. Тя се развива с възрастта и се влияе от фактори като хормонални промени, недостиг на калций и витамин D, заседнал начин на живот и генетична предразположеност.
Хиперурикемия е състояние, при което нивата на пикочната киселина в кръвта са повишени, което може да доведе до образуване на кристали в ставите и развитие на подагра. Причините включват хранителни навици, нарушена бъбречна функция, генетична предразположеност и някои заболявания.
Симид: Като специалист в областта на храненето, според Вас кето диетата може ли да подобри състоянието на пациенти с остеопороза и хиперурикемия?
Д-р Матева: През последните две десетилетия кето диетата (КД) се разпространи широко като терапевтичен подход. Загубата на тегло, която често съпътства този режим, може да намали риска от някои заболявания като диабет тип 2, хипертония, висок холестерол, сънна апнея, мастно чернодробно заболяване, остеоартрит и синдром на поликистозни яйчници.
Въпреки че има малко изследвания за връзката между КД и мускулния метаболизъм, е известно, че хроничната метаболитна ацидоза увеличава отделянето на калций с урината, без да подобрява усвояването му в червата. Това води до загуба на калций от костите и повишена костна резорбция. Всички варианти на КД, които причиняват метаболитна ацидоза, могат да повлияят неблагоприятно на костно-минералния състав.
Проведени са и проучвания за влиянието на нисковъглехидратните диети върху костния обмен. Те не показват значителни промени в костната резорбция, образуването на кост или общия костен обмен при хора, спазвали такъв режим за 1 до 3 месеца. Не е установено повишаване на маркерите за костен обмен в сравнение с контролните групи, въпреки че пациентите на нисковъглехидратна диета са загубили повече тегло.
Що се отнася до хиперурикемията и подаграта, високомазнинните диети не са препоръчителни, тъй като могат да предизвикат остър подагрозен пристъп при висок прием.
Симид: Нашият хляб Keto Bread е богат на магнезий (22.03 г на филийка) и Омега-6 мастни киселини (3.87г на филийка), заради лененото брашно, от което е направен. Как би могъл да участва в хранителния режим на хора с остеопороза?
Д-р Матева: Накратко казано, Keto Bread може да участва БАЛАНСИРАНО.
Установено е, че магнезият регулира активния транспорт на калций, което води до увеличен интерес към ролята му в костния метаболизъм. Препоръчителният дневен прием на магнезий е различен за деца и възрастни. Обикновено около 350 mg е оптималното количество магнезий, от което възрастен човек има нужда ежедневно, като дозата може да варира в зависимост от физическата активност, теглото и храненето. Магнезият може да бъде набавен както чрез храни, така и с хранителни добавки, или комбинация между тях.
Омега-6 мастните киселини имат както положителни, така и отрицателни ефекти. Поради това се препоръчва умерената им консумация от естествени източници. Прекомерното им количество в организма може да окаже вредно влияние върху тъканите. В оптимални количества омега-6 мастни киселини оказват положително влияние върху високото кръвно налягане и облекчават симптомите на запушвания на кръвоносните съдове. Множество проучвания показват намален риск от сърдечни заболявания при хора с по-високи нива на омега-6 в организма. Умерената им консумация може да подобри нивата на двата вида холестерол и по този начин да подобри здравето на кръвоносните съдове.
Омега-6 мастни киселини също така подобряват имунния отговор, благоприятстват състоянието на кожата, косата и костите, и подобряват костната плътност. Ограниченият прием на полиненаситени мастни киселини е свързан с костна загуба и намаляване на костната плътност. При жени след менопауза, костната плътност започва бързо да намалява, затова допълнителният прием на омега-6 е важен за поддържане на добро физическо състояние и за предотвратяване на травми и счупвания.
Много жени усещат положително влияние на омега-6 за облекчаване на горещите вълни, които съпътстват менопаузата. Подобно благоприятно действие се наблюдава и при ПМС, особено върху симптоми като депресия, раздразнителност, подуване на корема и чувствителност и болка в гърдите. Това вероятно се дължи на фитоестрогените в растителните източници на омега-6 мастни киселини, като лененото семе, което е особено богато на фитоестрогени.
Симид: Лененото семе съдържа фито естрогени. След като е направен от ленено брашно, Keto Bread би ли могъл да помогне на жени в менопауза, много от които се сблъскват с неприятни вазомоторни симптоми като силни горещи вълни, тревожност, сърцебиене?
Д-р Матева: Като част от балансирана диета Keto Bread би бил подходящ източник както на фитоестрогени, така и на магнезий и мазнини при жени в пери и менопауза. При този състав на хляба, би могло да се очаква влияние върху вазомоторните симптоми.
Симид: Колко важно е наличието на достатъчно количество фибри в дневното хранене на всеки човек?
Д-р Матева: Фибрите са полизахариди, съставени от много монозахаридни молекули, свързани в дълги вериги. За разлика от други полизахариди, като нишестето и гликогена, фибрите не могат да бъдат обработвани от храносмилателните ензими. Това обаче не ги прави безполезни. Напротив, те оказват положително въздействие върху храносмилането, нивата на кръвна захар и холестерола, имунната система и чревните бактерии.
Фибрите се намират само в растителните продукти, като най-богати източници са зърнените храни, бобовите растения, плодовете, зеленчуците, ядките и семената. Те се разделят на две категории – разтворими и неразтворими. Например, плодовете и овесените ядки съдържат предимно разтворими фибри, докато зърнените и бобови култури и зеленчуците – неразтворими. Неразтворимите фибри са особено полезни за храносмилането.
Фибрите са основни за доброто храносмилане. Те увеличават обема на чревното съдържимо, ускоряват преминаването му през червата и помагат да се предотврати запек. Освен това, фибрите действат като пребиотик и подхранват чревната микрофлора.
Храните с високо съдържание на фибри намаляват риска от рак на дебелото черво. Според Световната здравна организация това е третият по честота рак в света. Фибрите също така намаляват усвояването на въглехидратите и регулират нивото на кръвната захар след хранене, което е особено важно за хора с диабет или инсулинова резистентност.
Фибрите също така помагат за намаляване на теглото, като повишават чувството за ситост и забавят изпразването на стомаха. Това води до по-рядка поява на глад. Европейската организация по безопасност на храните препоръчва дневен прием на поне 25 г фибри.
Симид: В кето хляба ни има голямо количество овесени фибри и витамин С- 1.72 г фибри и 0,28г витамин С на филийка? По колко филийки на ден биха допринесли за добрия чревен комфорт на средностатистически човек, как би се отразил и витамин С, който ги съпътства?
Д-р Матева: Кето хлябът е полезен избор за тези, които следват кетодиета или нисковъглехидратно хранене, като не само че подпомага свалянето на тегло, но предлага и допълнителни ползи. За хора, които редовно закусват, 3-4 филийки хляб на ден могат да разнообразят менюто, като същевременно осигурят важни хранителни вещества. Хлябът е отличен източник на белтък и може да се комбинира с различни храни – например с млечни продукти, яйца и пресни зеленчуци като бейби спанак, чушка или домат, или с хумус и лютеница, допълнени със сварени броколи.
Наличието на витамин С в хляба е от особено значение, тъй като при нисковъглехидратните диети, които обикновено ограничават плодовете (естествени източници на витамин С), добавянето на Keto Bread може да помогне за предотвратяване на дефицит на този важен витамин. Витамин С има важна роля в подкрепата на имунната система и възстановяването на организма.
Лично аз, като специалист по хранене и диететика, бих препоръчала да се следва нисковъглехидратна диета, богата на фибри, особено за хора в рискови групи като тези със затлъстяване, инсулинова резистентност или захарен диабет.
